top of page
  • Writer's pictureKovasznai Research Centre

DotAndLine.hu - Candide optimizmusa megérkezett a netre

Mostantól online elérhető a Candide sorozat, amelyet Kovásznai György ötletei alapján adaptálta kortárs viszonyokra egy csapat magyar animációs.


Ebben az iszonyú nyomasztó időszakban nagyon nehéz kikapcsolni a bizonytalanságtól való félelmet az agyunkban, kevés dolog tudja elvonni a figyelmünket a koronavírusról és a saját életünkben okozott hatásairól. Az animációs szakmában az otthonról való dolgozás szerencsére teljesen hétköznapi dolog, de azért így is megnehezíti a most készülő filmek gyártását ez a helyzet. De ahelyett, hogy egy lelkizős bejegyzésbe mennék át, egy csodálatos hírt hozok: online elérhető a Candide sorozat!


Voltaire klasszikusát adaptálta kortárs viszonyokra egy csapat magyar animációs Kovásznai György ötletei alapján, Kreif Zsuzsanna látványvilágával és rendezésében, a forgatókönyvet Bera Nándor és Turai Balázs jegyzi, akik az egyes epizódok társrendezői is voltak. Voltaire 18. századi műve egyszerre kalandregény és filozófiai gúnyirat, a sorozat pedig megőrzi a szatirikus felhangját és a kortárs társadalmi-politikai állapotok iránti kritikus attitűdjét. A szabad adaptációban Candide megpróbálja elnyerni szeretett Kunigundája szívét különböző kortárs helyszíneken, miközben nehéz helyzetekben találja magát, és szembe kell néznie a világ kegyetlenségével. Azonban Pangloss mester utasításait követve mindig próbál optimista maradni, miközben körbeutazza a világot egy kaliforniai start-up cégtől kezdve Észak-Optimisztánon keresztül az űrig.


Március 17-én pedig végre mindenki számára elérhető a széria, ugyanis felkerült a Vimeo On Demand csatornájára. A sorozatról valószínűleg mindenki hallott, még úgy is, hogy csak pár alkalommal lehetett látni, a körülötte kialakult balhé (hogy cenzúrázták újraforgatták bizonyos részeit) viszont még inkább a köztudatba emelte. Ahogy mondani szokták, a negatív reklám is reklám, és ironikus módon tökéletesen passzol a sorozat hangos utóélete a széria témájához.

Ráadásul VOD-on a cenzúrázatlan verziót kölcsönözhetjük ki vagy vehetjük meg, amit csak nagyon kevesen láthattak, bónuszként pedig a 2014-ben megjelent pilot epizód is látható, ami több mint 10 kortárs magyar animációs stílusában készült. De nem is húzom tovább az időt szöveggel, korábban itt, itt és itt írtunk róla. Most pedig menjetek, és nézzétek ezt az őrületet! Ahogy az alkotók írják "2D vér, járvány, szerelem és gyilkosságok! Hagyd, hogy megzavarjuk a kanapéd nyugalmát!"


2020. március 17.-Herczeg Zsófi
14 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page