top of page
  • Dori Kovasznai

Gyorgy Kovasznai - Avantgarde Animation & Painting

Updated: Dec 18, 2023

The exhibition entitled "Gyorgy Kovasznai - Avantgarde Animation & Painting" has just opened at the Metropolitan University of Budapest in collaboration with the Pallas Athéné Domus Meriti Foundation, MNB Arts & Culture, the Hungarian National Film Archive, ARTISTA and Animatik. The show will be on view until 28th February 2024. Further information 👉🏻 https://kovasznai.metropolitan.hu/


A művész, aki mozgásba hozta a festményt

Kovásznai György munkáiból nyílt kiállítás a METU-n


2023. november 30.

Kovásznai György festőművész, animációs filmrendező 60-as, 70-es évekbeli filmjeit és képeit mutatja be a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti Galériájának tegnap megnyílt kiállítása. Az egyetem, a Nemzeti Filmintézettel és a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvánnyal együttműködésben, 2023. november 29-én Kovásznai György: Avantgárd animáció & festészet címmel nyíló tárlatával emlékezik az idén 40 éve elhunyt festőművészre és animációs filmrendezőre. Az életmű kiemelkedő filmjeiből, festményeiből, rajzaiból álló válogatás a 60-as évektől a 70-es évek végéig kínál betekintést a korszakot egyedi hangon dokumentáló műfaji szintézisbe.

Kovásznai György (1934–1983) a 20. századi magyar művészet különleges, innovatív alakja. A

modernizmusból merítő, a 80-as évek neoexpresszionizmusát a 70-es években már megelőlegező festőművész, különleges kísérleti animációs filmek alkotója, emellett író és költő. A művész korszakalkotó munkássága napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend, köszönhetően annak, hogy az elmúlt években megtörtént az életmű professzionális feldolgozása: magyar és angol nyelvű monográfia, a 23 rövidfilm és a Habfürdő című játékfilm magas minőségű digitalizálása, honlap, social média, nemzetközi kiállítás- és vetítéssorozat gondoskodik arról, hogy minden generáció megismerje ezt az inspiráló anyagot.

A METU Galériában most nyíló kiállításon a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) által rendelkezésre bocsátott képek mellett, a Nemzeti Filmintézett segítségével a művész animációs filmjeihez kapcsolódó munkáiból láthatnak válogatást. Kovásznai egész élete során különféle megoldásokkal kísérletezett annak érdekében, hogy saját korának jellegzetes atmoszféráját megragadja: a festményfilmektől, a zenés trükkfilmeken keresztül egészen az animációs dokumentumfilmekig terjed a skála.

A globális kulturális eszmecsere korában élnünk kell azzal a különleges történelmi lehetőséggel, hogy a hidegháborús időszak művészeti produkciói – akár nyugaton, akár keleten keletkeztek – egymással összemérhetők közös referenciatartományuk, a modernizmus talaján. Kovásznai György művészete nem izolált jelenség. A hidegháborús Európa művészetének történetében ideje, hogy elfoglalja az őt megillető helyet – vallja a kurátor, Iványi-Bitter Brigitta.

A Kovásznai kiállításhoz kapcsolódva az egyetem showroomjában megtekinthető emellett „Bubble Bath collection” című kiállítás is, ahol az Artista divattervező stúdió designerei, a METU Textiltervező alapszakos, valamint Divat- és textiltervezés mesterszakos hallgatói által készített egyedi ruhadarabokon folyamatosan mozgásban lévő történetek, izgalmas rétegek párbeszéde, textúrák, felületek keveredése talál egymásra felidézve a Kovásznai animációk játékosságát.

Kovásznai masterclass Kovásznai György életműve sok kreatív fiatalt ihletett már meg eddig is, ezért a METU lehetővé teszi hallgatóinak, hogy mélyebben megismerjék Kovásznai György művészetelméleti írásait, forgatókönyveit, verseit, több száz rajzát és festményét, és természetesen mind a 24 filmjét.

Kovásznainak az egykori budapesti Pannónia Filmstúdióban készített merészen expresszív grafikájú, kísérleti hangkulisszákkal dolgozó animációs rövidfilmjei a 60-as és 70-es években rést ütöttek a médium itthon megszokott műfaji tradícióin. A rendező „anima verité”-nek keresztelt animációs dokumentumfilmes módszere, amellyel a környező valóságot rögzítő élőfilmes kamerakezelést a képzőművészet nyelvére kívánta lefordítani, messze megelőzte a maga korát – állapította meg Orosz Anna Ida filmtörténész, a Filmarchívum munkatársa. A kurzus során az alkotások alapos elemzése és az alkotói kontextus feltárása révén a hallgatók bátorítást kapnak arra, hogy kapcsolódjanak saját ötleteikkel az életműhöz, megtalálva azokat a kortárs problémaköröket, amelyeknek kreatív megfogalmazása egyedi, új munkájukat alapozza meg. A projekt szemléletű közös gondolkodás során Kovásznai egyes műveire vonatkoztatott új, csoportosan létrehozott alkotások születhetnek 2024 tavaszán.

A Kovásznai György munkásságának emléket állító kiállítás bárki számára ingyenesen látogatható 2024. február 28-ig a METU Galériában (METU Galéria, Infopark sétány 1. I épület földszint).

A kiállítás több egyéb kísérőprogramot is kínál, amelyek részletei az esemény hivatalos oldalán megtekinthetők: https://kovasznai.metropolitan.hu/ Kovásznai György Avantgárd animáció & festészet kiállítás kerekasztal beszélgetés | METU:
33 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page